Botuline-toxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Botuline-toxine heeft als geneesmiddel twee effecten: – Het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen. – Het blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren.

Wat doet botuline-toxine met de rimpels?
Veel rimpels in het gelaat ontstaan door het willekeurig of onwillekeurig aanspannen van spiertjes vlak onder de huid. Dit zijn vooral de fronsrimpels op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen en (in mindere mate) de kraaienpootjes aan weerszijde van de ogen. Botuline toxine blokkeert het ‘aanspan-signaal’ tussen de zenuwtjes in de huid en de huidspieren. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer (volledig) worden aangespannen. Dit proces duurt ongeveer 1-2 weken. Het effect houdt een aantal maanden aan, daarna neemt de mogelijkheid om de spiertjes aan te spannen weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen te vervangen.

Waarom rimpels behandelen met botuline-toxine?
Mensen die veel fronsen kunnen soms ongewild een norse of boze gelaatsuitdrukking hebben. Bovendien kunnen fronsrimpels uiteindelijk ‘in de huid blijven staan’: ook bij ontspannen gezichtsspieren blijven de rimpels aanwezig. De botuline-toxine behandeling helpt derhalve ook rimpels te voorkomen. Mensen die behandeld zijn met botuline-toxine vertellen vaak dat de behandelde huidgebieden ontspannen aanvoelt. Voor sommigen is dit gevoel alleen al voldoende om de behandeling telkens te laten herhalen.

Wanneer?

  • Fronsrimpels
  • Voorhoofdrimpels
  • Kraaienpootjes
  • Migraine
  • Wenkbrauwlift