Veel mensen geloven dat een droge en vochtarme huid hetzelfde is, maar hier is het verschil: een uitgedroogde huid mist vocht, wat van vitaal belang is om de huid er vol en gezond uit te laten zien; terwijl de droge huid een tekort heeft aan natuurlijke huidlipiden (oliën).

Gedehydrateerde huid is een signaal van een verminderde huidbarrière: de bovenste laag van de huid heeft een natuurlijke beschermende barrière gevormd uit lipiden en huidcellen. Huidcellen zijn als bakstenen opgebouwd met lipiden. Deze structuur helpt irriterende en agressieve stoffen in de huid te weren en voorkomt ook dat vocht ontsnapt. Wanneer de barrière van de huid wordt aangetast, laat het vocht ontsnappen, waardoor de teint wordt uitgedroogd.

Gedehydrateerde huid kan worden ervaren door iedereen, zelfs vette huidtypes. Het kan worden veroorzaakt door de zon, hard water, airconditioning en zelfs ouder worden. Een uitgedroogde huid ziet er dof en strak uit, terwijl de droge huid schilferig en ruw lijkt.

Soms kan uitdroging worden verergerd door het gebruik van ruwe huidproducten die de huid van zijn natuurlijke oliën ontdoen, waardoor de beschermende barrière van de huid wordt aangetast.